blog, recepten

Tomaten (5) – halfgedroogde tomaatjes

Dit weekend geeft een teler maar liefst 6 miljoen snacktomaatjes weg, omdat de tomatenhuidjes door de aanhoudende hitte te rimpelig en gedutst zijn om te verkopen.  De komende dagen delen we een paar fijne tomatenrecepten uit de kookboeken van Loopvis. Zo helpen we allemaal een beetje mee om voedselverspilling tegen te gaan.

Halfgedroogde tomaatjes

uit Sterren van de hemel door Larisse Buijze

Droog de tomaatjes op een warme en droge zomerdag eens (deels) buiten. Zongedroogd zijn ze het allerlekkerst, maar ook uit de oven zijn ze een ware traktatie. Serveer de tomaatjes ook eens als bijgerecht met een dressing van limoensap en gembersiroop.

Nodig
  • heel veel tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook per bakplaat
  • 1 eetlepel kruiden (bijvoorbeeld oregano) per bakplaat
  • 3 eetlepels olijfolie per bakplaat

Bereiding
Verwarm de oven voor op 95°C, stand onder/bovenwarmte.

Bedek een aantal bakplaten (afhankelijk van hoeveel je wilt bereiden) met bakpapier. Halveer de tomaatjes en leg ze met het snijvlak naar boven op het bakpapier. hak de knoflook grof en meng deze met de kruiden door de olijfolie. Besprenkel de tomaatjes met de gekruide olie en plaats de bakpla ten in de oven.

Laat de tomaatjes nu een flinke tijd drogen in de oven met de deur net
niet helemaal gesloten. Na ongeveer 2 uur droogtijd zijn de tomaatjes half gedroogd. Bewaar de tomaatjes in gesteriliseerde potten onder olijfolie en voeg naar wens nog wat tenen knoflook toe. In de koelkast zijn de tomaatjes ongeveer een week houdbaar.

De tomaatjes zijn langer houdbaar wanneer je geen knoflook toevoegt.