publiciteit

Koken tussen vulkanen Kookboek van het jaar 2014!

Koken tussen vulkanen van Ko Sliggers is uitgeroepen tot Kookboek van het jaar 2014!

Dit onthulde jurylid Robert Kranenborg donderdag tijdens de feestelijke uitreiking in Hotel De Goudfazant in Amsterdam. Uit maar liefst 91 titels koos de vakjury voor dit bijzondere boek vol recepten en informatie over de culinaire geschiedenis van Zuid-Italië.

De Gouden Garde Publieksprijs ging dit jaar naar Melk & dadels van Rose stories ism Nadia Zerouali (Van Lindonk & de Bres).

Het juryrapport:

Het boek is wars van alle clichés over hoe een kookboek eruit dient te zien. Te beginnen bij de fotografie die vaak al kokende ontstaan lijkt te zijn. Vermoedelijk met een smartphone, recht van boven in de pan geschoten. Het resultaat is niet altijd even smakelijk maar illustreert treffend de werkwijze van de kok-ontwerper-onderzoeker-fotograaf-schrijver: spontaan, gedreven en eerlijk.

Zo toont zich ook het omslag, of beter gezegd het ontbreken ervan. Een slap, bruin karton die van de bodem van een kist met sinaasappelen gevist lijkt te zijn.

Wie een boek zoekt dat met een vochtig doekje kan worden afgenomen is bij deze auteur aan het verkeerde adres. Wie de moeite neemt in dit boek te duiken zal blijven lezen en wordt beloond met waardevolle informatie over de politieke en rijke culinaire geschiedenis van Zuid Italië. De recepturen zijn uitstekend, vaak verrassend en helder geschreven. Je krijgt meteen zin om de koffers te pakken en te vertrekken richting het zuiden. Wie daar even geen tijd voor heeft kan wel boodschappen gaan doen en heerlijk koken uit dit boek!

Ko Sliggers is alles in één. Kok, ontwerper, onderzoeker, fotograaf en schrijver. Compacter kan het productieteam van een kookboek haast niet. Ko en niet te vergeten Marije Sietsma van uitgeverij Loopvis hebben lef.