Over Zilvervis papierwaren

Loopvis staat bekend om de creatieve uitgaven. Die creativiteit gebruiken we ook graag om zo circulair en inclusief mogelijk te werken. Want hoe goed we ook ons best doen, er blijven altijd reststromen over. Van misdrukken en promotiemateriaal tot kartonnen dozen en inschietvellen (de drukvellen die uit de drukpers ‘schieten’ voordat hij volledig op kleur is).

Speciaal voor al die reststromen begonnen we Zilvervis papierwaren; een kleine papierwerkplaats waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt prachtige dingen maken van al dat hoogwaardige papierafval.

Met een kleine vaste lijn om mee te starten, maar vooral ook heel veel mogelijkheden voor maatwerk!

Van misdruk naar papieren snoepgoed

We waren al gestart met de voorbereidingen voor Zilvervis papierwaren, toen de drukker belde. Er was iets misgegaan in het drukproces van MENSENDIEREN van illustrator Yoko Heiligers. De kleuren waren precies zoals we hadden bedoeld, maar ondanks alle controles, was het gedrukt op papier met de verkeerde looprichting; onmogelijk te binden tot het kwalitatief hoogstaande boek dat we voor ogen hadden.

Normaal verdwijnt zo’n oplage geruisloos in de oudpapierbak. Niet bij Loopvis. Team Zilvervis ging aan de slag en maakte een tweetal prachtige producten waarbij de fraaie prenten alsnog tot hun recht komen. En het boek? Dat is opnieuw gedrukt en werkelijk fantastisch geworden.

Herkomst materialen

Binnenkort vind je hier meer informatie over de herkomst van onze restmaterialen! Zo weet je precies waar de onderdelen van jouw Zilvervisproducten vandaan komen.

Do - Dogan

Dogan is misschien wel de bekendste copyshop / kleine drukkerij in Arnhem. Van hen krijgen we met enige regelmaat een stapeltje stevig restpapier. Dit gebruiken we bijvoorbeeld als schutblad bij de enveloppenboekjes. Of als stevige omslagbasis voor de cultuurcahiers.

Fo - Focus Filmtheater

Er hangen nogal wat filmposters in het Arnhemse Focus Filmtheater. Een deel ervan wordt gebruikt om tassen van te maken. Een ander deel gaat naar Loopvis voor de omslagen van de cultuurcahiers. Die overigens ook in het filmtheater zelf te koop zijn!

Fr - Fred - de overbuurman

Toen we in 2021 nog maar net in het nieuwe pand zaten, kwam buurman Fred al snel een praatje maken. Oud kraker, muzikant, fotograaf, sjacheraar en nog meer veel. 'Jullie doen iets met papier toch,' vroeg hij. 'Dan kunnen jullie ook wel iets met enveloppen', vond hij. Niet veel later stond er een flinke stapel dozen met enveloppen tussen alle andere nog in te ruimen spullen. Ze stonden al jaren in zijn propvolle opslag, al die tijd bewaard voor een vriend die ooit stopt met zijn kringloopwinkel en deze partij ooit had opgekocht of gekregen. Een paar weken voor hij overleed, haalden we de laatste dozen uit zijn opslag. 'Of wil je wachten tot het huis na mijn dood wordt leeggeruimd, en je het uit de container moet plukken?'
Wat we ermee moesten doen.. we hadden nog geen idee. Maar hij kon van de opbrengst mooi nog een laatste fles whiskey kopen.

Il - Ilfu

Literatuurfestival ILFU veranderde in 2023 van huisstijl. De banners die werden gebruikt bij de afgelopen edities, zijn nu dus omgetoverd tot prachtige omslagen voor de cultuurcahiers. 

Ka - Kakkerlakjes

Soms krijgen we een Kakkerlakje retour dat is mishandeld in de post. Of waarvan het draadje heeft losgelaten. En we hebben eens een kleine oplage gehad, met een misdruk, die ook niet de winkel in kon.

Die exemplaren hebben vaak nog wel een heel aantal mooie pagina's waar we iets fijns mee kunnen doen. Opnemen in een cultuurcahier bijvoorbeeld! Voor een verrassend gedicht of beeld tussen je eigen hersenspinselen.

Kd - Kartonnen dozen

De boeken en Kakkerlakjes die we maken, boeken die we bestellen voor de winkel, het drukwerk voor in de Vissenpost... allemaal wordt het geleverd in kartonnen dozen.

De meeste dozen maken we plat en gebruiken we voor het versturen van onze eigen bestellingen (en er gaat regelmatig een grote stapel naar een kinderdagverblijf of een andere ondernemer voor hun webbestellingen. Maar soms zit er karton tussen dat zó stevig is dat we het kunnen versnijden tot omslagmateriaal voor de enveloppenboekjes. Zo houden we onze oud papierbak zo leeg mogelijk: ook de kleinste stukjes worden beoordeeld op hun omslagkwaliteit 🙂

Kr - Kringloopwinkel

De knoopjes waarvan de de sluitingen van de enveloppenboekjes maken, kocht ik (Marije) ooit bij een kringloopwinkel in Velp. Een hele grote doos vol. Waarom? Geen idee eigenlijk. Maar nu komen ze prachtig van pas én werden ze aangevuld met exemplaren uit de knopendoos van de moeder van mijn stiefmoeder (stiefoma?). Krijgen ze toch nog een mooie bestemming!

 

Me - Mensendieren

We waren al gestart met de voorbereidingen voor Zilvervis papierwaren, toen de drukker belde. Er was iets misgegaan in het drukproces van MENSENDIEREN van illustrator Yoko Heiligers. De kleuren waren precies zoals we hadden bedoeld, maar ondanks alle controles, was het gedrukt op papier met de verkeerde looprichting; onmogelijk te binden tot het kwalitatief hoogstaande boek dat we voor ogen hadden.

Normaal verdwijnt zo’n oplage geruisloos in de oudpapierbak. Niet bij Loopvis.

Team Zilvervis ging aan de slag en maakte deze prachtige schriften waarbij de fraaie prenten alsnog tot hun recht komen. En het boek? Dat is opnieuw gedrukt en werkelijk fantastisch geworden!

Mu - Museum Arnhem

Museum Arnhem gebruikt niet heel vaak banieren, maar áls ze het doen, pakken ze meteen groots uit. Letterlijk. Zo kregen we een doek dat tijden op de gevel van een groot pand heeft gehangen. Heel veel meters  reproductie van een schilderij om te verwerken tot cultuurcahiers. En extra leuk, die zijn binnenkort ook te koop in het museum!

Nw - Noorwoord

Noordwoord organiseert literaire evenementen in het noorden van Nederland, zoals Dichters in de prinsentuin. Ook zij hadden wat banners over met een huisstijl die ze niet meer gebruiken. En dus maakten we hier prachtige boekjes van op maat, speciaal voor hun medewerkers. En wat overbleef, verwerkten we tot cultuurcahiers voor in onze eigen winkel.

Ra - Raddraaier SSP

We drukken onze boeken en Kakkerlakjes bij Raddraaier SSP in Amsterdam. Een kleine drukkerij waar milieubewust produceren centraal staat.

Wij krijgen van Raddraaier met enige regelmaat blanco papier dat is overgebleven bij het drukken van een boek. Papier wordt doorgaans heel groot ingekocht, maar gaat lang niet allemaal helemaal op. Kleine restpartijen worden gebruikt om de pallets die toch richting Loopvis gaan, af te toppen. Zo hebben wij elke keer verschillende materialen om de binnenkanten van onze schriften mee te vullen.

Ti - Drukkerij Tienkamp

Toen we startten met de uitgeverij, drukten we met enorm veel plezier bij Drukkerij Tienkamp in Groningen. Toen drukker Henk er een paar jaar geleden mee stopte moest natuurlijk ook zijn hele pand leeg. En zoals iedereen weet: je kunt nogal wat verzamelen in heel wat jaren. De Loopvisbolide werd volgeladen met wat fantastische restmaterialen: stevig karton, een grote emmer boekbinderslijm, mooie vellen bruin papier, restanten van schutbladen die overtollig waren bij het maken van een paar van onze boeken... ideaal voor al die kleine kleuraccenten in bijvoorbeeld de cultuurcahiers.

Wa - Boekbinderij Van Waarden
Ook de boekbinderij waarmee we veel samenwerkten stopte ermee. En dus moest ook zijn enorme loods leeggehaald. Van Herman kregen we onder andere een enorm stuk goudkleurig boekbindlinnen. Het was zo'n mooi lang recht stuk, dat zijn dochter - ook werkzaam in de binderij - het niet over haar hart kon verkrijgen om dat mooie materiaal zomaar weg te doen. Marije kreeg het mee, had twee jaar lang geen bestemming, maar toen startten we met Zilvervis papierwaren. En was een dunne strook linnen preciés wat we nodig hadden voor het verstevigen van de de enveloppenboekjes.

HET ZILVERVISTEAM

Zij maken deze prachtproducten

Esther

chef Zilvervis papierwerkplaats

Toen ik in 2019 aan het herstellen was van een burn-out en zocht naar een fijne re-integratiewerk plek werd ik door een vriendin getipt over Uitgeverij Loopvis.  Want ze vond het bedrijf bij me passen. Ik ben heel blij dat ik daarop ingegaan ben.

Wat startte met een paar uurtjes in de week doosjes inpakken groeide uit tot in een leuke winkel achter de kassa staan, helpen met de webshop, workshops en evenementen en het schrijven van een succesvol subsidieplan. Naast dat ik Loopvis een enorm sympathiek bedrijf vind met oog voor duurzaamheid en creativiteit, voel ik me voor het eerst écht onderdeel van een team. Daarom ben ik extra blij dat ik mijn re-integratietraject afsluit en vanaf november 2023 als zelfstandig ondernemer voor uitgeverij Loopvis kan blijven werken als Chef van Zilvervis Papierwaren.

Bij Zilvervis Papierwaren houd ik me bezig met het organiseren en inzamelen van restmaterialen waar ik met mensen, die net als ik toen ik hier startte in een reststroom van de maatschappij zijn beland, weer mooie nieuwe producten maak. Zoals schriften en notitieboekjes. Ik hoop dat ik als ervaringsdeskundige kan laten zien dat zo’n traject geen eindpunt is, maar een tussenstop voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Ik voel veel voor een slogan als ‘lokaal, sociaal en duurzaam.’ Voor deze functie heb ik leren boekbinden, iets waar ik met elk handgemaakt boekje toch weer een gevoel van trots ervaar.

Naast mijn werkzaamheden bij Uitgeverij Loopvis ben ik striptekenaar. Hier werken heeft mij enorm veel inzichten gegeven over uitgeven en hoe ik mezelf als beeldmaker verder kan ontwikkelen. Zo teken ik met veel plezier strips en illustraties voor de ‘Vissenpost’ en heb ik hiermee veel mooi nieuw portfolio kunnen maken. Mijn liefde voor tekenen, strips en Loopvis combineer ik door het Tekencafé dat ik elke laatste zaterdag van de maand in de Loopvisserij host. Zo komen mijn favoriete dingen hier allemaal samen.

Al met al ben ik ontzettend blij met deze inspirerende werkplek, het fijne team en alle groei die ik hier heb kunnen maken. Hopelijk nog vele jaren meer van al dit fijns.

Kiki

team Zilvervis

Ik teken veel digitaal en soms maak ik tekeningen voor de Visbode.

Eerder pakte ik vooral Kakkerlakjes in. Nu help ik mee met het maken van schriften en enveloppenboekjes voor Zilvervis.

Monique

team Zilvervis

Ik werk nu acht maanden bij Loopvis. In het begin heb ik vooral kakkerlakjes ingepakt en gaandeweg is mijn werk steeds diverser geworden. Etalage inrichten, de winkel aanvullen, pakketten inpakken en nu ook aan de slag voor Zilvervis. Ik vind de producten die we maken erg mooi en het is fijn dat alles duurzaam is. Ik hoop me nog lang in te kunnen zetten voor dit mooie bedrijf.

Ieke

team Zilvervis

Ik kom van de kunstacademie. Nu ik niet kan werken is Loopvis voor mij een ontzettend fijne plek om bezig te zijn. Hier heb ik meer en meer mijn liefde voor maken teruggevonden. Of het nou samen boekbinden voor Zilvervis Papierwaren is, illustraties maken voor in de Vissenpost of helpen bij een workshop: ik vind het heerlijk om te doen. Een creatieve plek zoals deze motiveert mij enorm om ook steeds meer met mijn eigen werk bezig te zijn, daarmee sta ik nu zelfs op de Makersmarkt.