Blog

Sylvia Weve heeft haar sporen uitgebreid verdiend in de illustratorenwereld. Ze tekende voor meer dan 150 boeken en was jarenlang docent aan de kunstacademie. Ze heeft niet één vaste werkwijze: als je door haar website klikt zie je pentekeningen, digitaal werk, illustraties op papier, collages en schilderijen.

Door Emma Ringelding

‘Mijn stijl is expressief, met veel vaart en beweging, zegt men vaak. Ook wel eens “gestolde beweging” genoemd. Maar: ik probeer allerlei stijlen, technieken en materialen uit, dat houdt het spannend.’

‘Boeken waar op elke pagina iets anders gebeurt of beschreven wordt vind ik het fijnst. Dan kan ik ook steeds wisselen van aanpak, stijl, techniek of invalshoek. Boeken met een doorlopend verhaal vind ik iets minder fijn. Tenzij er heel veel verschillende grootse gebeurtenissen in beschreven zijn.’

Omdat Sylvia Weve zo vaardig is in al die verschillende technieken en stijlen is iets samenvattends over haar werk zeggen lastig, maar ik ga het toch gewoon doen.

In veel van haar platen maakt ze prachtig gebruik van het vlak: vaak zijn het illustraties die lekker vol zijn en waarop een boel te zien is. Zwarte inkt lijkt een van haar voorkeursmaterialen, want dat komt in alle vormen terug, bijvoorbeeld in de herkenbare kalligrafiepen-achtige lijnen of juist in rommelige schaduwvlakken. Haar illustraties zijn soms een beetje viezig, op een heel fijne manier, met verf- of inktvlekken. Ze lijken meer zintuigen aan te spreken dan alleen het zicht: je krijgt de drang om haar tekeningen te voelen en te ruiken. En om te dansen, want in al haar werk zit bovenal veel beweging.

‘Ik bewonder het werk van Saul Steinberg, omdat hij in allerlei verschillende stijlen probeert, beheerst en gebruikt, soms zelfs in één tekening. En ook Tomi Ungerer, omdat hij vals en vilein is in zijn tekeningen voor volwassenen. Heel grappig dus. En Philip Hopman, omdat hij ALLES kan tekenen op weergaloze wijze.’

Voor het Kakkerlakje Chocoladetherapie maakte Sylvia Weve illustraties bij drie therapeutische chocoladerecepten van Janneke Vreugdenhil. Van onbenoembare malaise en klein chagrijn tot luddevuduh en alweer niet de loterij winnen… chocolade helpt bij bijna alles.

SylviaWeve.com

‘Ik kan niet werken zonder de televisie aan, waar ik dan vervolgens nooit naar kijk als ik aan het tekenen ben.’

Werk van: Sylvia Weve

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.