Blog

Het begon met een rustig moment tussen de werkzaamheden door. Tineke Meirink wilde het computerprogramma photoshop onder de knie krijgen, maar had geen zin om er een hele cursus voor te volgen.

Ze maakte een foto van haar senseoapparaat en gebruikte deze basis van haar eerste photoshopprobeersel. Het apparaat kreeg getekende oogjes en een grijns, en Tineke plaatste de foto op twitter. Hierop kwamen zoveel positieve reacties dat ze besloot nog een paar ‘gevonden voorwerpen’ te transformeren.

Dat was in 2012.  Inmiddels heeft haar project Stop:Watch internationale aandacht gekregen en zijn er meerdere boeken, een spel en een reclamespotje uit voort gekomen. Het project dat begon als hobby is nu erg succesvol.

Tineke: “Stop:Watch gaat erover dat mensen zien dat vogelpoep of vuilnis ook interessant kan zijn. Afval kan heel mooi zijn, maar mensen zien het niet als ze er zo snel mogelijk voorbij lopen.” Niet alleen afval, maar ook barsten, scheuren, vlekken en spatten interesseren Tineke: “Als ik een vrachtwagen met roestvlekken zie rijden moét ik ernaar kijken. Al die kleurencombinaties en vormen, je kunt er van alles in zien.”

Tineke neemt haar camera niet elke dag mee, dan zou ze bezig blijven. Wel loopt ze soms een middag door de stad om foto’s te maken. Tijdens het fotograferen ziet ze vaak al dat het voorwerp ergens op lijkt. Door de beelden in photoshop te draaien, te spiegelen en stukken te selecteren zoekt ze wat er verborgen zit in de foto: “De beste Stop:Watches zijn degene waar het minst aan is toegevoegd. De illustraties dienen er alleen voor om mensen te laten zien wat ik zelf zie.”

Buiten het Stop:Watch project is Tineke fulltime illustrator. Ze illustreert onder andere kinderboeken (al ruim 60!), lesboeken en voor tijdschriften. Stop:Watch heeft haar kijkwijze niet veel veranderd. “Wel zie ik steeds meer de waarde in van het werken vanuit iets bestaands. Vroeger werkte ik met pen of potlood op papier en begon vanuit het niets te illustreren. Sinds kort maak ik met verf of krijt texturen, die ik in photoshop bewerk. De vormen en texturen vormen de basis voor mijn illustraties. Zo is er steeds meer kruisbestuiving tussen Stop:Watch en mijn andere werk.”

Stop:Watch heeft Tineke bijzondere opdrachten opgeleverd. Waar het project begon als uitlaatklep buiten betaalde opdrachten om, werd het ineens commercieel. Tineke: “In 2012 werd ik gebeld door een Frans reclamebureau. Voor de Franse campagne van de Samsung Galaxy Note 2 had het bureau mijn werk als uitgangspunt in hun pitch gebruikt. Het bureau kreeg de opdracht, en toen werd ik gebeld of ik mee wou doen met de reclamecampagne. Eerst dacht ik dat het een grapje was, maar een paar weken later liep ik door Parijs, te zoeken naar dingen om te stop:watchen voor een commercial.”

Ook het boek Wat je soms ziet kwam voort uit Stop:Watch: “Floortje Schoevaart had een kinderboek geschreven over dingen die je soms ziet en niet goed begrijpt, of dingen die je niet ziet. Ze vroeg of ik foto’s en illustraties bij haar tekst wou maken. Normaal gesproken werkt Stop:Watch andersom. Ik zoek op straat naar iets om te fotograferen en dan maak ik daar iets nieuws van. Nu stonden de onderwerpen al vast en moest ik daarbij fotograferen en illustreren.”

Tineke is het Stop:Watchen nog lang niet beu. Zo ontdekte ze in de vloer van de Loopviswinkel een boze beer die zich daar al die tijd verscholen hield. Dankzij Tineke en haar bijzondere kijk op de wereld heeft Loopvis er een kantoorgenoot bij.

Titel
Wat je soms ziet

Website
Tineke Meirink

 

Werk van: Tineke Meirink

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.