Blog

Het idee voor Keukenkaat kwam zomaar in haar op. Zelf is Marieke van Riel geen keukenprinses, maar gelukkig bestaat er fantasie; de mistige halfwereld vol inspiratie, eindeloze mogelijkheden en optimistische hersenkronkels.

Hier, als een ideeënflard, een ronddolende geest in de wazige keuken der verbeelding, werd het Keukenkaatconcept geboren. Kaat: het jonge meisjes dat wel raad weet met pannen, blenders, grotemensenproblemen en tosti-ijzers. Het meisje dat onbevangen en vol nieuwsgierigheid naar de volwassen wereld kijkt en met behulp van koken, bluffen en vrolijkheid haar plek in de verwarrende, maar spannende wereld zoekt.

De wereld van Kaat werd door Marieke omgezet in een vrolijk (voor)leesboek vol recepten, met een bijpassend doeboekje. De titel: Keukenkaat aan de kook.

Marieke: “Keukenkaat aan de kook gaat over eigenwijs naar de wereld kijken. Kaat is onbevangen; door te bluffen helpt ze haar moeder aan een baan als chef-kok. Ze bewandelt haar eigen pad tussen de grote mensen. Dagelijkse dingen die je als volwassene realistisch moet benaderen zijn in een kinderhoofdje nog nieuw en bijzonder. Kinderboeken schrijven, zeker in het geval van Keukenkaat, is een mooie manier om weer speels naar de wereld te kijken. Het schrijven ging intuïtief; ik verraste mezelf vaak met een grappige zin of spannende plot-twist.”

Dat speelse gebruikte Marieke niet alleen tijdens het schrijven. Marieke: “Bij elk Keukenkaat-hoofdstuk zit een recept, geïnspireerd op het gevoel en de sfeer van de tekst. Zo kun je met Kaat mee experimenteren in de keuken.”

Net als Kaat heeft Marieke de recepten al kokend ontdekt. Ze zocht ingrediënten op hun werking bij elkaar. Bijvoorbeeld een rustgevend sapje met banaan, kamillethee en vanille-aroma bij het hoofdstuk Keukenkaat blijft relaxed. Maar ook oppeppende limonade met appelsap, groene thee en baksoda voor het hoofdstuk Keukenkaat viert feest.

 

Marieke: “Door veel te proeven en proberen leer je hoe leuk koken is en hoeveel invloed eten heeft op je humeur.”

Het Keukenkaat kook- en doeschrift laat de lezer net als Kaat dingen uitproberen in de keuken. Smaken ontdekken, experimenteren en lekker kokkerellen. De lezer wordt uitgedaagd ‘vieze’ smaken zoals spruitjes en rauwe ui te proeven, plakkerige kookvingers aan de vieze vinger afveegpagina te smeren en het kruidenkastje door te spitten.

Marieke: “Een doeboekje spoort kinderen op een leuke manier aan om net als Kaat hun (smaak)ervaringen uit te bereiden. Tijdens het schrijven van de recepten merkte ik hoe leuk het was om dingen uit te proberen in de keuken. Dit wil ik anderen ook laten ervaren. Het is belangrijk dat je met een frisse blik naar alles om je heen blijft kijken. Dat kan via schrijven, via koken, zolang je jezelf maar blijft verassen. Naar de wereld kijken alsof je alles voor het eerst ziet; dat is wat Kaat voor mij zo’n inspirerend personage maakt.”

 

<—- Klik op het recept om te lezen hoe je zelf een Keukenkaat Relaxed Sapje kunt maken!

 

 

 

                                                                                                Marieke van Riel is schrijver en journalist en schrijft voor en over kinderen.
Haar boek Keukenkaat aan de kook gaat over Kaat, een meisje dat gek is op koken en kan bluffen als de beste. Wanneer haar moeder een nieuwe baan krijgt als kok, komt Kaat haar regelmatig een handje helpen. Maar of haar moeder daar nu zo blij mee is…

Titel                                                                                  Website
Keukenkaat aan de kook                                               Marieke’s site

Werk van: Marieke van Riel

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.