Blog

Met kleurpotloden in de aanslag stort Ilse Knook zich op ieder detail van haar illustraties. Een lijn is nooit zomaar een lijn en een stip is nooit zomaar een stip. Alle details vormen samen het grote geheel. Haar illustraties hebben vaak zachte kleuren en stralen een bepaald soort onschuldigheid uit.

door Ileen Rook

Ik illustreer het liefste met kleurpotloden, omdat je daarmee alle kanten op kan. Ik ervaar bij potlood veel meer controle dan bij een kwast, wat ik voor de details in mijn werk wel belangrijk vind. Maar ik vind het ook leuk om te werken met andere media. Ik pak wel eens de gouache erbij, of iets totaal anders, zoals klei.

Het liefst laat ze zich inspireren door het dierenrijk, met al zijn verschillende kleuren, vormen, veren en vachten. Zo heeft ze bijvoorbeeld een interactieve, digitale dierentuin gemaakt, waarbij je steeds meer illustraties kunt verkennen als je op de plattegrond klikt. Naast haar potloodwerk experimenteert ze ook graag met keramiek.

Mijn ideale werkomgeving is een grote studio met ateliers waar meerdere makers zitten die werken met verschillende media. Waar je van elkaar kan leren en waar interessante kruisbestuivingen ontstaan. Mijn eigen werkplek is altijd overzichtelijk, ik kan niet werken in een troep. Dan komen de opruimkriebels omhoog.

Ik start de dag vaak met eventjes kletsen met de mensen die op dat moment aanwezig zijn in het atelier. Ondertussen leg ik dan mijn spullen klaar waarmee ik aan de slag wil. Vaak ruim ik aan het eind van de dag mijn werkplek ook weer op, zodat ik de volgende keer weer een frisse start kan maken.

Voor het Kakkerlakje ‘Ergens thuis’ maakte ze – nog tijdens haar opleiding Illustration Design aan de ArtEZ – kriebelige en gedetailleerde tekeningen bij gedichten over verhuizen. Zo tekende ze rijen huizen en een plattegrond vol wandelroutes, kleine verhuismannetjes met minimeubeltjes en nog veel meer.  

Werk van: Ilse Knook

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.