Blog

Wist je dat dassen, vossen en beren in een auto kunnen rijden? En dat je een huis op wielen vooruit kan steppen? Zelfs neushoorns kunnen uitgebloeide paardenbloemen blazen! Allemaal in het collagewerk van Francien Verhulst, ofwel Grootzus.

Met haar fantasievolle collagekunst creëert Grootzus feestelijke droomwerelden. Met een knipoog, veel kleur en vooral ook veel dieren en taartjes. Al knippend en plakkend tovert ze collagebeelden uit haar enorme archief van bijzondere boeken, vintage verpakkingsmaterialen, postzegels en ouderwetse reclame-illustraties.

Ze zoekt vaak naar deze collagematerialen op rommelmarkten of op het internet. En met een paar klikjes van haar camera, legt ze vast wat ze mooi vindt: felle kleuren, voelbare structuren en opvallende vormen. Samen zijn de ingrediënten goed voor hét recept dat Grootzus heet.

"Als kind tekende ik altijd! De hele dag door. Maar mijn eerste hit was het geboortekaartje van mijn zes jaar jongere broertje, waar mijn tekening op de voorkant pronkt. Daar komt ook de naam Grootzus vandaan."

Grootzus maakt prentenboeken, geboortekaartjes en educatieve illustraties. Ook voor animatiefilmpjes draait ze haar creatieve hand niet om. Je kent haar misschien van de boeken 'Een doodgewone dag', 'Kom je mee?' (met Sjoerd Kuijper), of 'Het einde van iemand' (met Floor Bal). En er heeft ongetwijfeld een keer een geboortekaartje van haar hand aan jouw koelkast gehangen.

Sinds een paar jaar verkoopt Grootzus haar werk in haar eigen atelierwinkel in Rotterdam vol zelfgemaakte artikelen (boeken, kaarten, cadeaus). Haar kat Juno heeft al een vaste plek bij het raam.

Bij Loopvis maakte ze het beeld voor het Kakkerlakje ‘Dat begint lekker’. Een boekje over ontbijten dat perfect is voor iemand waarmee je wel eens een beschuitje zou willen eten. De speelse stijl van Grootzus vult de inspiratievolle en ondeugende tekst van Lot Piscaer perfect aan. Van sexy ontbijtjes op bed, tot ontbijtmachines die de meest waarachtige maaltijd in elkaar flansen.

“Het leuke van illustreren is dat er zoveel verschillende onderwerpen, doelgroepen en uitingen zijn om moois voor te maken. Moeilijke onderwerpen vind ik wel een fijne uitdaging, maar de diversiteit is toch het allerleukst. En als het kan stop ik graag taartjes in mijn illustraties.”

Werk van: Grootzus

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.