LOOPVIS OP PAD – De getijden van rouw in SPUI25

Rouw loopt uit de pas met de tijd. Hoewel de klok doortikt, kan het passeren van een maand, jaar of decennium gevoelens van
rouw juist weer laten opflakkeren. Hoe draag je verdriet met je mee? En hoe verandert dit met de tijd?

Die naam die elk jaar blijft verschijnen op de verjaardagskalender of in je agenda. Hij of zij zou vandaag jarig zijn geweest als de dood niet tussenbeide was gekomen. Of die ene datum die je onthield, waarop iemand haar nog ongeboren kind verloor. Hierover schreef Marjolijn de Cocq haar Almanak van afscheid in de Kakkerlakjesreeks. Deze middag gaat De Cocq met verschillende sprekers in gesprek over rouw, over hoe rouw komt en gaat als de getijden, en hoe de tijd zo meedogenloos kan verstrijken als je door rouw uit de pas loopt met het leven. Hoe verbeeld je rouw? Welke rouwrituelen kennen samenlevingen? Hoe hangen die samen met het verstrijken van tijd? En: slijt verdriet inderdaad, zoals het cliché wil, met de tijd?

Over de sprekers

Marjolijn de Cocq studeerde Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1994 is ze werkzaam als journalist. Ze deed onder meer verslag van het Joegoslaviëtribunaal en het Lockerbie-proces. Ook gaf ze leiding aan verschillende redacties van de gpd. Momenteel is De Cocq chef boeken bij Het Parool. Van haar hand verschenen Beter, slanker, sterker. De mythe van de maakbare mens (2015) en Maar ik hield al wel van je (2020). Meest recent is Almanak van afscheid in de Kakkerlakreeks.

Sholeh Rezazadeh is schrijver en dichter. In 2015 kwam ze vanuit Iran naar Nederland. Binnen drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar literaire boek. Haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) werd bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Het boek bezorgde haar een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs 2022 alsmede voor Hebban Debuutprijs 2022. Verder won ze in 2019 de El Hizjra literatuurprijs categorie poëzie en in 2018 de Agora Lettera Schrijfwedstrijd categorie proza. Ik ken een berg die op me wacht is haar nieuwe roman.

Datum: donderdag 30 nov 2023
Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: SPUI25
Aanmelden kan hier, op de site van SPUI25
Geen evenementen gevonden!
Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.