Blog

Toen Daisy erachter kwam dat Nederlanders jaarlijks 50 kilo voedsel per persoon verspillen verbaasde ze zich hierover. Vijftig kilo eten waar niks mis mee is, maar dat wel wordt weggegooid. Vaak gebeurt dit uit onwetendheid; mensen weten niet goed wat ze met een restje gekookte rijst of een bodempje tomatensaus moeten. Vijftig kilo prima voedsel, dat zijn 100 broden die zo de prullenbak in verdwijnen.

Daisy begon zich te verdiepen in het tegengaan van deze weggooimanie. Na veel experimenteren en het verzamelen van anti-verspillingskennis kwam de samenwerking met het voedingscentrum op haar pad. Daisy was het gezicht van de campagne Hoezo50kilo; een initiatief om de 50 kilo voedselverspilling per persoon per jaar terug te dringen. Na deze ervaring was haar kennis over efficiënt voedselgebruik zó groot, dat het amper nog in haar hoofd paste.

De volgende stap in het proces was het bundelen en toegankelijk maken van alle nuttige tips en trucs zodat anderen er ook mee aan de slag konden. Dit deed ze in het boek Koken met restjes is leuk.

Koken met restjes is leuk laat zien dat de titel een waarheid als een koe is. Het is leuk om die halve courgette niet weg te gooien, maar te veranderen in knapperige courgettesticks. Het is leuk om een quiche van oud brood en restjes groente te maken en het is ook leuk om overgebleven fruit in heerlijke jam te verwerken.

En: het is niet alleen leuk om te leren hoe je van die restjes in je koelkast lekkere gerechten kunt maken, het bespaart je ook nog eens geld. Voor een gerecht dat je maakt met restjes hoef je tenslotte niet naar de supermarkt om de ingrediënten te kopen.

Na Koken met restjes kwam er een vervolg: Lekker koken met restjes. Dit boek verscheen februari 2017 bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Tekst: Fleur Bodt

Titel
Koken met restjes is leuk

Werk van: Daisy Scholte

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.