Uitgeverij Loopvis is een kleine, creatieve uitgeverij met een flinke dosis lef. Eigenwijs in haar aanpak en daardoor prijswinnend (o.a. Gourmand 2012, Kookboek van het jaar 2014). Loopvis staat voor een duurzame aanpak, zowel in drukwerk als in de samenwerking met auteurs en vormgevers die onze unieke boeken maken.

Voor het drukwerk werkt Loopvis samen met één van de duurzaamste drukkers uit Nederland: Drukkerij Tienkamp uit Groningen. Dankzij de waterloos offset techniek, het gebruik van plantaardige inkten en – natuurlijk – FSC-gecertificeerd papier heeft de productie van de Loopvisboeken een zo laag mogelijke impact op het milieu.

Aan weggooien doen we niet. Voor gedrukte pagina’s die niet in de boeken terecht komen verzinnen we graag een andere bestemming. Bijvoorbeeld als feestelijk promotiemateriaal of passend inpakpapier.


Duurzaam

Loopvis staat voor een duurzame aanpak, maar dat betekent zeker niet dat de boeken een geitenwollensokken-uitstraling hebben. Integendeel. Zo staat BioBudget vol handige tips, vrolijke illustraties en enorm veel recepten. Allemaal rondom de vraag hoe je betaalbaar biologisch kunt eten. Het vrolijk vormgegeven Koken met restjes is leuk staat vol recepten en tips om voedselverspilling tegen te gaan. Je staat er verstelt van hoeveel lekkers je nog kunt maken. Zelfs van een klein kontje courgette of slappe restjes uit je groentela.

Maar wat maakt een uitgeverij nou duurzaam? ‘Voor het drukwerk werk ik bijvoorbeeld samen met Henk Tienkamp uit Groningen’, vertelt uitgever Marije Sietsma. ‘Dat hij in Nederland zit scheelt niet alleen heel veel kilometers in het transport, hij is ook één van de weinige drukkers die drukt met de waterloos offset techniek, FSC-gecertificeerd papier en plantaardige inkten. Dit is heel veel schoner dan regulier drukwerk. En minstens zo belangrijk: de kleuren zijn ook nog eens prachtig.’

Maar dat is niet alles. Zo worden afgekeurde drukvellen gebruikt om de boeken in te verpakken en bezorgt Sietsma bestellingen in de buurt zoveel mogelijk per fiets(kar). ‘En na fotoshoots eten we het gefotografeerde eten gewoon lekker op.’

Inmiddels is Henk Tienkamp gestopt met zijn drukkerij, maar we vonden een waardige vervanger in Raddraaier SSP in Amsterdam. Ook een kleine drukkerij die enkel drukt met plantaardige inkten en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.


De naam

Loopvis blijkt een naam die nogal wat vragen oproept. Want ja, een loopvis, hoekandatnou? Het klinkt een beetje gek en nog onrealistisch ook.

Dat is dus ongeveer wat Marije te horen kreeg toen ze een uitgeverij op wilde zetten om haar kruidnotenboek uit te geven. Kan toch helemaal niet, een journalist die zelf uitgever wordt? Hoe haalbaar zijn die plannen eigenlijk?

Nou ja, het kan dus wel. Marije kan boeken uitgeven en de loopvis bestaat echt. Oké, hij wordt officieel axolotl genoemd en is meer salamander dan vis, maar wij noemen hem loopvis.
Het is een leuk beest, met een goeie grijns en hij is in de miljoenen jaren dat hij bestaat geen steek veranderd. Hij is dus nog steeds een beetje puber. En dat is wat deze uitgevende Loopvis ook graag doet: de wereld een beetje eigenwijs bekijken.