Blog

Lisa Sportel is ontwerper en al van kinds af aan een verzamelaar. Van dia’s, bidprentjes, planten en parfumflesjes tot luciferdoosjes; zolang een voorwerp haar aanspreekt is het verzamelbaar. Ze let daarbij op het verhaal dat zich als vanzelf vormt als ze de voorwerpen ziet, maar ook de vormgeving heeft een grote aantrekkingskracht op haar.

Haar immer groeiende verzameling geeft Lisa inspiratie; een mooi bedrukt luciferdoosje bijvoorbeeld, of een fotoalbum vol trouwfoto’s van anonieme stellen. Deze inspiratie neemt ze mee in haar werk als ontwerper.

Omdat er zoveel dingen zijn waar Lisa schoonheid in ziet, zowel op materieel vlak als in verschillende ideeën, is haar werkveld breed. Ze staat open voor wat zich aanbiedt en waar zij een goed gevoel van krijgt.

Een opdracht ziet ze bijna als een verzamelobject: is het iets nieuws dat ik nog niet ken? Kan ik er mijn ‘verzameling’ van kennis mee vergroten en aanvullen? Het idee achter de opdracht speelt ook een grote rol. Lisa denkt namelijk graag in grote lijnen, en houdt van het bedenken van stevige concepten.

Kleine bouwstenen
Lisa’s manier van werken komt goed naar voren in het ontwerp van Sportables; het sportvoedingsboek waarvoor zij de vormgeving deed met haar toenmalige studio Rocket industries. Lisa maakte het ontwerp vanuit het idee dat sporters aan zichzelf bouwen door kleine bouwsteentjes als voeding en sportoefeningen op elkaar te stapelen, om zo de perfecte sporter van zichzelf te kunnen maken. In Sportables zijn deze bouwstenen als pixels weergegeven. Zo zijn de voedingswaardetabellen opgebouwd uit pixels, net zoals de energiewaarden van de recepten. Zodat zie je als lezer precies welke blokjes je kunt gebruiken om aan jezelf te bouwen.

Ook maakte Lisa voor Loopvis een Okapi in de vorm van een Waddenzeeaquarium.      In dit knip-boekje (dat je kunt opsturen als ansichtkaart) staan de vissen uit de Waddenzee centraal. Het is een kijkdoosachtig aquarium waarin je deze Nederlandse zeedieren kunt plakken.

 

Tekst: Fleur Bodt

[column size=one_third position=first ]
Titels
SPORTables
Waddenzeeaquarium
[/column]

[column size=one_third position=middle ]
Lisa’s verzamelingen

  • Luciferdoosjes
  • Bidprentjes
  • Suikerzakjes
  • Dia’s
  • Vazen
  • 8 mm films
  • Parfumflesjes (de collectie waar het allemaal mee begon)
  • Verzamelingen van andere mensen, zoals fotoalbums, stickerboeken en mappen vol met plaatjes van popidolen. ‘Deze verzamelingen koop ik op omdat ze me intrigeren. Waarom verzamelen mensen juist deze voorwerpen? En waarom doen ze de verzamelingen dan weer weg?’
    [/column]

[column size=one_third position=last ]
Verzameldrift

Lisa stelt haar verzamelingen samen met voorwerpen die ze op rommelmarkten en in kringloopwinkels tegenkomt. Als ze een voorwerp ziet dat haar aandacht trekt, is de kans groot dat ze het mee naar huis neemt. En zo kan het best dat er, wanneer ze meerder keren hetzelfde object maar dan in andere uitvoering tegenkomt, een nieuwe verzameling ontstaat.[/column]

Werk van: Lisa Sportel

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.