publiciteit

Lekker veel sterren!

Onno Kleyn gaf Puntneuzen en kersenpitten maar liefst vier sterren in de Volkskrant. Daar zijn we enorm blij mee. Zeker omdat dit weer net wat meer mensen over de streep trekt om dit boek te kopen. Omdat de krant al niet meer te koop is, hier de tekst van Kleyn:

Puntneuzen & kersenpitten, verhalen uit de keuken van Jeroen Bosch is een prachtig uitgevoerd, secuur boek van culinair historica Lizet Kruyff en romancier/culischrijver Jeroen Thijssen. Iets meer dan dertig recepten telt het, naast elkaar in de laatmiddeleeuwse tekst en een moderne versie, ruimhartig voorzien van explicatie over ingrediënten en technieken. Dat aantal is klein voor een kookboek. Ze zijn dan ook vooral een verluchtiging bij de korte verhalen van Thijssen, die gebaseerd zijn op de research en recep- tuur van Kruyff. Samen met afbeeldingen van werk van Jeroen Bosch geeft dat een schitterend inkijkje in het culinaire reilen en zeilen aan het eind van de 15de eeuw. Wat aten de Bosschenaren, hoe, met wie, waarom en hoe laat? Thijssen verwerkt de informatie quasi achteloos tot kruidige, fraai geschreven stukken.

‘Raapstelen’, zei Lambert. ‘De eerste van het jaar.’
‘Jij ben altijd de eerste’, aldus de kok. ‘Hoe doe je dat toch? Duivelswerk, dat is ‘t.’

Lambert grijnsde ongemakkelijk. ‘Vakwerk’, vond Hilleke. ‘Geen duivelswerk. Dat kan niemand beter dan Lambert.’

Dat is fijn bezig zijn met je culinaire belangstelling. Veel mensen lezen kookboeken in bed. Uitstekend. Dan is dit soort uitgaven een goede volgende stap. Ter leringhe ende vermaeck.

Fotografie: Saskia Lelieveld | Vormgeving en illustraties: Jelle F. Post | 240 pagina’s | € 27,50