Grafisch ontwerper Jelle Post heeft een voorliefde voor boeken vormgeven, het liefst met bijzondere, uitgesproken onderwerpen. Zo ontwierp hij onder andere een boek over oranjekoek, een boek over Piet Mondriaan, een serie familiegidsen voor het Rijksmuseum, een boek over de keuken van Jeroen Bosch en een pindakaaskookboek.
Als Jelle aan een nieuw boekontwerp begint, start hij vanaf nul. Geen vooraf bedachte plannen, gewoon kijken wat het boek nodig heeft. Jelle: “Ik kijk puur naar het onderwerp, hoe visueel is dat al? Welke elementen moeten samengebracht worden? Je moet als ontwerper niet in de weg gaan zitten van het onderwerp. De kunst is om de inhoud die er al is middels kleur, vorm, textuur goed zichtbaar te maken.”
Het kookboek Pindakaas van uitgeverij Loopvis heeft Jelle precies zo ontworpen: “Pindakaas is een sprekend onderwerp. De kleur en textuur moesten de boventoon voeren.”
<<< klik op het boek voor een kijkje tussen de kaften
Door de recepten op kleinere, kraftpapieren pagina’s te plaatsen krijg je tijdens het lezen alvast een voorproefje van de volgende receptfoto, waardoor je steeds ‘eventjes’ verder wil gluren, en je voor je het weet het hele boek hebt doorgebladerd. Ook handig: je kan de recepten omslaan tijdens het koken, het kraftpapier is namelijk vette-pindakaasvingers-bestendig.
Pindakaas is het tweede boek dat Jelle voor uitgeverij Loopvis heeft ontworpen. Puntneuzen & Kersenpitten, verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch was de eerste samenwerking.
Een boek propvol recepten, verhalen, wijntips en ook nog eens de schilderijen van Jeroen Bosch. Hoe ontwerp je daar nou een boek omheen? Jelle: “De complexiteit van de zeer uiteenlopende inhoud besloot ik samen te ‘binden’ in een uitbundige, bijna barokke vormgeving. Hopend dat het boek met deze ingreep als een geheel aan zou gaan voelen.”
En dat is gelukt. Door slim gebruik te maken van illustraties, patronen en een duidelijke indeling is het een mooi lees- en receptenboek geworden, met als leidraad het werk van Jeroen Bosch.
<<< Klik op de foto om te zien hoe Jelle deze elementen heeft samengebracht
Bosch’ schilderijen zijn zwaar, een beetje luguber soms, maar als ontwerper kun je daar mee spelen: “Veel mensen associëren het werk van Bosch met donker en duister. Toch wilden we niet dat het een te zwaar beladen boek zou worden. Het is een gebruiksvoorwerp, dat vergt een bepaald soort helderheid; als lezer wil je weten de recepten staan, waar de verhalen beginnen. Het spanningsveld tussen het donkere, waar de schilderijen van Bosch en de receptfotografie goed bij aansluiten, en het gebruiksgemak van een kook- en leesboek is gebundeld in het ontwerp.”
Buiten het ontwerpen van boeken ontwerpt Jelle ook huisstijlen, tijdschriften en meer, voornamelijk in de culturele hoek. Zo maakt hij een ruimtelijk werk voor het Fries Museum; een wandkleed van drie bij negen meter dat een combinatie van grafisch ontwerp en beeldende kunst is.
Voor Uitgeverij Loopvis heeft Jelle de vormgeving en illustraties van het boek Puntneuzen & kersenpitten verzorgd, dat in 2016 de Gourmand Award voor Best Illustration won. Het Pindakaaskookboek is ook door Jelle vormgegeven. Momenteel werkt hij hard aan het ontwerp van Volle Muil.
Titels
Distilleren, de kunst van het ruiken
Puntneuzen en kersenpitten – verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch
Pindakaas
Volle muil – nog niet verschenen
Website
Jelle’s website