blog, recepten

Tomaten (3) – Timbaaltje van tomaat en griekse geitenkaas, gegarneerd met een krokant schijfje spek

Dit weekend geeft een teler maar liefst 6 miljoen snacktomaatjes weg, omdat de tomatenhuidjes door de aanhoudende hitte te rimpelig en gedutst zijn om te verkopen.  De komende dagen delen we een paar fijne tomatenrecepten uit de kookboeken van Loopvis. Zo helpen we allemaal een beetje mee om voedselverspilling tegen te gaan.

Timbaaltje van tomaat en griekse geitenkaas, gegarneerd met een krokant schijfje spek

uit Het grote stamppotboek van Marije Sietsma en Werner Drent

Nodig

  • 200 gram gerookt (buik)spek in dunne plakjes
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 5 grote vleestomaten (of 40 tot 50 kleine tomaatjes)
  • 250 gram feta
  • 30 milliliter volle melk
  • klontje roomboter
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • zout en peper
  • nootmuskaat

Bereiding
Maak eerst de spekchips. Zet de oven aan op 90 ̊C. Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier en verdeel de plakjes spek eroverheen. Schuif de bakplaat in de oven en bak het spek in 1 tot 1,5 uur knapperig.

Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd met een scherp mes een kruis in de onderkant van de tomaten, zodat het velletje straks makkelijk loslaat. Doe de tomaten voorzichtig in de pan zodra het water kookt. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een juslepel of soeplepel. Laat ze vooral niet plonzend in het kokende water vallen!

Laat de tomaten ongeveer een minuutje koken. Giet het water af (of vis de tomaten weer uit de pan met de jus- of soeplepel) en laat de tomaten een beetje afkoelen. Trek het velletje eraf zodra ze koud genoeg zijn om aan te raken. Snijd de ontvelde tomaten in vier stukken.

Schil de aardappels, haal de vieze plekjes eraf en snijd ze in vieren. Spoel de aardappels schoon en doe ze in een pan met water en een snufje zout. Zet de pan op het vuur, wacht tot het water kookt en laat de aardappels ongeveer 5 minuten koken. Leg dan de stukken tomaat erop en laat alles nog eens 15 minuten koken.

Snijd ondertussen de feta in kleine blokjes. Zet ook een pannetje op het vuur met de melk erin, zodat deze lekker warm is zodra de aardappels en tomaten gaar zijn.

Giet de aardappels en tomaten af en stamp goed door elkaar. Roer de warme melk en boter er doorheen en breng de stamppot op smaak met peper en een beetje nootmuskaat. Schep dan de blokjes feta en de peterselie er doorheen en doe er eventueel nog een klein beetje zout bij.

Wil je een mooi bergje maken van je tomatenstamppot? Smeer dan een kommetje of koffiekopje in met een klein beetje boter. Vul het kommetje met de stamppot, druk goed aan en zet hem dan op de kop op het bord. Haal nu heel voorzichtig het kommetje eraf en… tadaa! Maak het gerechtje af door er een spekchipje in te prikken.