blog, recepten

Tomaten (2) – tomatensoep

Dit weekend geeft een teler maar liefst 6 miljoen snacktomaatjes weg, omdat de tomatenhuidjes door de aanhoudende hitte te rimpelig en gedutst zijn om te verkopen.  De komende dagen delen we een paar fijne tomatenrecepten uit de kookboeken van Loopvis. Zo helpen we allemaal een beetje mee om voedselverspilling tegen te gaan.

Soep van tomaten en basilicum

uit Arbeidsvitaminen van Mascha Perquin-Sarneel

Nodig

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kilo tomaten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 ml water
  • 1 bouillontablet
  • 1 bosje basilicum
  • scheutje koksroom of crème fraîche

Bereiding
Pel en snipper de ui en knoflook. Hak de tomaten in stukken. Doe de olijfolie in een soeppan en voeg meteen de ui toe. Laat de stukjes ongeveer 5 minuten zachtjes bakken tot ze glazig zijn. Doe dan de knoflook erbij en laat nog 2 tot 3 minuten bakken op zacht vuur.

Draai het vuur iets hoger en doe de tomaten er bij. Door de tomaten ze even rustig te laten meebakken krijgen ze een minder zure smaak. Doe na een minuut of 5 het deksel op de pan en laat de tomaten zachtjes koken.

Tomaten bevatten veel vocht, dus meestal doe ik er maar 200 ml water bij. Eventueel kun je later nog iets meer toevoegen. Doe ook het bouillontablet erbij en zorg ervoor dat deze helemaal oplost.

Laat de soep nog ongeveer 15 minuten pruttelen en zet daarna het vuur uit. Hou wat blaadjes basilicum apart voor de garnering. Scheur de rest van de blaadjes in stukken en voeg deze toe.

Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper en zout en eventueel een schepje crème fraîche of koksroom. Als je de soep toch nog te zuur vindt, kun je eventueel een lepeltje honing toevoegen.