Blog

Meike Lieve Bos maakt grafisch werk met veel sterke contrasten en kleuren. Haar illustraties bestaan soms wel uit honderden laagjes. Ze werkt met verschillende materialen om zo texturen te creëren, scant het in en bewerkt haar werk vervolgens in Photoshop. Ze kan niet enkel en alleen op een computer werken, dan mist ze de imperfecties: inktvlekken, verloren haartjes van kwasten… Je moet het vakmanschap en het proces kunnen zien.

door Ileen Rook

“Ik werd vroeger door de juffen op de basisschool altijd gevraagd de ramen te beschilderen, wanneer een nieuw thema zich aandiende. Zo heb ik grote dino’s op de ramen getekend. Ik vond de complimenten altijd heerlijk!

Ik vond vooral dat ik goed was in paarden, ogen en bomen tekenen. Ik was ook al vroeg in de weer met het natekenen van mijn jeugdidolen: 3T, Michael Jackson en de Kleine Zeemeermin.”

Als er iets is waar Meike Lieve Bos gelukkig van wordt, is het thee. Zonder thee kan ze niet werken. Haar ideale werkomgeving is dan ook voorzien van een enorme pot thee in een mooi atelier, waar ze alle mogelijke materialen bij de hand heeft. Het liefst heeft ze haar vader in dezelfde ruimte, die ook kunstenaar is en waar ze fijn mee kan sparren.

“Werkrituelen? Thee, tekenen, werken, denken, weglopen, weggooien, opnieuw beginnen, bijstellen, sparren, nog meer invloeden toelaten, werken en het ei leggen. Eigenlijk is het hele proces een soort ritueel.”

Momenteel is ze bezig met een boek over heel veel dode vogels, met heel veel humor. Ze vindt het heerlijk om autonoom te zijn en zit tjokvol ideeën die ze allemaal nog uit moet voeren. Het liefst illustreert ze verhalen, aangezien ze graag haar creativiteit de vrije loop laat en ze in samenwerking met schrijvers steeds gemotiveerd blijft het beste uit zichzelf te halen. Verder zou ze graag voor alle kranten illustraties maken en daarmee een groot publiek bereiken.

“Het samenwerken met Katinka Polderman voor ons Kakkerlakje was een mooi voorbeeld van wat ik leuk vind. Het ging heel organisch. Zij reageerde op mij en ik op haar. Het liep heel goed en we leken elkaar te versterken.”

Het Kakkerlakje heet Adempauze, over hoe er in een plotselinge adempauze ineens nieuwe dingen kunnen groeien, en is begonnen met een prachtige blauw-met-gele illustratie van longen. Hier zie je het donkere, dromerige werk van Meike Lieve Bos in volle glorie.

Werk van: Meike Lieve Bos

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.