Blog

Jeska Verstegen (1972) heeft al meer dan honderd kinderboeken geïllustreerd. En die zijn allemaal volstrekt verschillend. Net als je denkt dat je doorhebt hoe het werk van Jeska in elkaar steekt, komt ze met iets nieuws. Herkenbare pentekeningen in zwarte inkt worden afgewisseld met pastelkrijt, acrylverf, kleurpotlood en collagetechnieken (soms vrij onorthodox, bijvoorbeeld met verkreukeld papier of een steen).

‘Ik houd van ontdekken op papier. Ik vind het leuk om veel materialen en technieken uit te proberen!’

Naast die meer dan honderd kinderboeken schrijft Jeska ook, en ze maakt bijvoorbeeld redactioneel illustratiewerk voor tijdschriften en kranten.

‘Ik ben begonnen bij Libelle. Ik was net begonnen als freelancer en zat zelfs nog op de opleiding. Ik vond het enorm spannend om voor zo’n groot tijdschrift te mogen werken. Met een deadline en… je, zo leuk, verdiende geld!’

‘Het werk van Wiliam Heath Robinson is heerlijk om te bekijken. Veel fantasie en het is een beetje maatschappijkritisch. Het gaat in zijn werk vaak over uitvindingen.  Als ik geen illustrator/ auteur zou zijn, dan had ik graag uitvinder geworden. Wat Ben Shahn doet vind ik ook mooi. Hij heeft iets te vertellen in zijn beelden dat heel echt is. Iemand die een belangrijk verhaal kan vertellen in beelden en daarmee mensen kan raken en samenbrengen is een echte kunstenaar.’

Ondanks de manie waarmee ze verschillende materialen gebruikt, oogt het werk van Jeska Verstegen niet chaotisch. Ze maakt gebruik van grote vlakken of veel wit op de pagina, waardoor er ademruimte is.

‘Het is belangrijk dat ik de rust in mijn hoofd heb om te kunnen werken. Ik heb namelijk zeer chaotische springhersens. Dat is soms heel hinderlijk. Herhaling kalmeert mij. Dan zet ik één liedje op repeat. Dat is dan urenlang hetzelfde liedje. Een eentonige stem kan hetzelfde effect hebben. Daarom luister ik graag (herhaaldelijk) naar lezingen.’

Jeska illustreerde het kakkerlakje Lotje, een lief, waargebeurd verhaal van Diet Groothuis over een jong katje dat een huis zoekt.

JeskaVerstegen.nl
Instagram.com/Jeska_Verstegen

Werk van: Jeska Verstegen

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.