Blog

Met schetsmatige lijnen maakt Isa Grutter beweeglijke illustraties. Het allerliefst illustreert ze posters, waarbij ze verschillende technieken combineert. Zo gebruikt ze naast haar lijntekeningen graag kopieermachines om collages te maken. Ze kopieert lijntekeningen over bestaande foto’s heen. Zo ontstaan de meest prachtige dingen in (geleide) toevalligheid.

door Ileen Rook

Het allerleukste vind ik het illustreren van posters. Ik waardeer de combinatie van essentie, opvallendheid, typografie, tekening en collage.

In haar veelal zwarte illustraties figureren regelmatig mensachtigen in grafische ruimtes en landschappen. Met het concept van de mensachtigen is ze in 2021 aan de slag gegaan. Want wat is nu precies een mens? En wie heeft dat bedacht? In haar boek WERKTITEL: MENS tekent Isa de eerste schetsen voor de mens. Zoals Isa het ziet moet iets tien keer verkeerd gaan, voor het goed kan gaan. Juist het proces van falen is leerzaam en boeiend.

Ik heb een hekel aan verf. Ik probeer het om de zoveel tijd weer, maar ik kan het gewoon echt niet. Ik hou ook niet zo van kleur, dus het is geen match.

Isa maakt zelden digitale kunst. Ze werkt vooral met allerlei reproductie- en printtechnieken die ze thuis toe kan passen. Ze houdt van simpele materialen. Het werk van Isa heeft vaak een licht grimmige sfeer. Het geringe kleurgebruik zie je met name in grove kleurvlakken. Er gebeurt al zoveel in haar illustraties, dat ze kleur alleen gebruikt wanneer het echt iets toevoegt.

Als kind tekende ik alleen kikkers en daar zette ik dan ‘keker’ bij. Ik heb honderden kekers.

Voor het Kakkerlakje Dat je vliegen kunt illustreerde Isa verstrengelde mensvormen, kronkelige vogels en abstracte landschappen, bij het verhaal van Maartje Wortel over wat je nou precies moet zeggen tegen iemand die je graag wilt bijstaan, maar niet weet wat je daarvoor precies moet doen.

Werk van: Isa Grutter

Winkelwagen
Inloggen

Nog geen account?

We gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.