boeken, home selectie, nieuw

De eerste kip van Nederland

De maan is vannacht zo groot als een pruim. Ik kan de contouren van bomen in de verte zien, maar de kleuren van de zomerbloemen rond de hoeven van mijn paard blijven grijs. Er ligt iets op de oever en ik weet niet wat het is. Het lijkt op een enorme kluwen van uit elkaar getrokken lisdodde, rietsigaren, losjes samengepakt tot een kleverige bal van nat dons.

Joost Oomen weet het zeker: eerst was er de kip. In ‘De eerste kip van Nederland’ schrijft de literaire alleskunner over een wonderlijke ongekende Romeinse geschiedenis. Dat deed hij in opdracht van Ongekend, een nieuw Nijmeegs evenement tijdens de Maand van de Geschiedenis (2 t/m 31 oktober). Het boek verschijnt op 2 oktober bij uitgeverij Loopvis en is prachtig geïllustreerd door Yoko Heiligers.

Afgelopen zomer verbleef Joost Oomen in Museum Het Valkhof en De Bastei (beide in Nijmegen). Doel: het schrijven van het eerste Gelders Geschiedenis Geschenk. Een kort verhaal dat geschiedenis op lichtvoetige wijze toegankelijk maakt voor een groot publiek. En of die geschiedenis ook echt gebeurd is? Dat mag de lezer lekker zelf weten.

De Romeinen
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. De Nijmeegse musea Het Valkhof en de Bastei laten de rijke Romeinse historie zien van de stad die ooit aan de grens van het Romeinse rijk lag. Oomen liet zich inspireren door de omvangrijke collectie archeologie en oude kunst. Hij bezocht beide musea die aan het park liggen waar ooit – met een Romeins legerkamp – de stad Nijmegen begon.

Aantal pagina’s: 32
Formaat: 12 x 17 cm
Prijs: €5,-

Koop of bestel het boekje in je favoriete boekwinkel of in onze eigen webwinkel.