Info over illustrator Eva Stalinski

Over Eva Stalinski

Het eerste dat je opvalt wanneer je het werk van Eva Stalinski ziet, is hoe speels het is. Ondanks dat ze vaak maar een beperkt kleurenpalet gebruikt, spat de kleurrijkheid ervan af. Ze houdt zich onder andere bezig met zeefdrukken, waarmee ze illustraties op kaarten, zakdoeken, truien of papier print.

door Ileen Rook

Het werken met kleurlagen in een beperkt palet (want, meer kleuren betekent meer werk) heeft de afgelopen jaren volledig bepaald hoe mijn illustraties eruitzien. Er gaat vaak van alles mis tijdens het zeefdrukken, maar juist die imperfecties maken het resultaat naar mijn mening zo charmant.

Naast het zeefdrukken zit Eva niet stil. Ze knutselt zich suf aan allerlei schattige potjes en mokjes, steekt kaarsen in kikkers en creëert keramieken karikaturen van alledaagse voorwerpen. Voor Snapchat heeft ze twee stickerpacks geïllustreerd en ook heeft ze haar droom om kleine sprookjesboeken uit te brengen inmiddels verwezenlijkt. Het liefst zou ze ieder jaar een heel scala aan gebruiksvoorwerpen, interieur- en kledingstukken ontwerpen, zodat ze op een gegeven moment compleet omringd is door haar eigen ontwerpen.

Mijn oudere zus (Kakkerlakje illustrator Anne Stalinski) kwam met een potlood in d’r knuist ter wereld, dus tegen de tijd dat ik erbij kwam was de nieuwigheid van het tekenen er wel een beetje af binnen het gezin. Ik kan me nog vaag herinneren dat ik, toen ik vijf was, het geitje van de Disney-versie van De Klokkenluider van de Notre Dame uit mijn blote hoofd had getekend. Daar was ik zelf erg tevreden over.

Voor het Kakkerlakje ‘Jij bruist’ maakte Eva Stalinski vrolijke illustraties van appeltjes en suikerklontjes, petflessen en geplukte aardbeien en nog veel meer. De bijtjes zoemen tussen de DIY-fermentatierecepten van Marije Sietsma. Voor mensen met een bruisende persoonlijkheid en een voorliefde voor sprankelende drankjes.