15 maart – Stemlocatie voor de verkiezingen

Op woensdag 15 maart start de dag extra vroeg in de Loopvisserij. Die dag zijn we naast uitgeverij, winkel, koffiehoek en reïntegratiewerkplek namelijk ook nog stemlokaal!

Het stemlokaal in de Loopvisserij is – net als bij de vorige verkiezingen – speciaal ingericht voor slechthorenden. De hele dag is een gebarentolk aanwezig, om mensen waar nodig bij te kunnen staan. Extra toepasselijk, omdat ook Loopvis actief plek biedt aan mensen die niet overal vanzelfsprekend terecht kunnen.

Niet alleen is de winkel rolstoeltoegankelijk, we bieden ook werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kunnen zij in een veilige omgeving re-integreren, mooie dingen maken en vaardigheden ontwikkelen die het vinden van werk hopelijk wat eenvoudige maken. Ook werkt Loopvis ,samen met het Workhome van het Leo Kannerhuis, onder andere door maandelijks een groep bewoners te ontvangen om samen te werken aan de Vissenpost, inpakwerk te doen voor de Kakkerlakjes of andere producten samen te stellen.

Op de verkiezingsdag zorgen we uiteraard voor een extra feestelijke sfeer. Yoko Heiligers richt een kleine expositie in met werken uit haar nieuwe boek MENSENDIEREN dat op 16 maart officieel verschijnt. Ook serveren we naast de gebruikelijke drankjes en tosti’s ook diverse versgebakken zoetigheden. De perfecte gelegenheid om een bezoekje te brengen aan de Loopvisserij dus!

Persbericht Gemeente Arnhem

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem spant zich deze weken in om zo veel mogelijk inwoners van zijn stad op 15 maart naar de stembus te krijgen. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad vorig jaar kwam nog niet de helft van alle kiesgerechtigde Arnhemmers stemmen. Dat moeten er ditmaal bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen meer zijn vindt hij. Arnhem besteedt speciaal aandacht aan nieuwkomers, laaggeletterden, slechthorenden, slechtzienden, jongeren en mensen met een laag IQ.

Marcouch trapte de opkomstcampagne vorige week af door met een antieke trolleybus naar de wijk Geitenkamp te reizen om daar stempassen aan de deur af te leveren. De Geitenkamp is een achterstandswijk waar veel mensen nooit gaan stemmen. De trolleybus is op 15 maart een mobiel stembureau. De bus stopt op vier plekken in de stad om mensen te laten stemmen.

Marcouch gaat op 15 maart zelf stemmen in de winkel van uitgeverij Loopvis in de Coehoornstraat in zijn stad. Hier is een speciaal stembureau voor slechthorenden ingericht. Deze kiezers kunnen hulp krijgen van mensen die de gebarentaal beheersen. Arnhem krijgt ook een stembureau in moskee HDV Arnhem Türkiyem Camii. Daarnaast zijn er stemlokalen voor slechtzienden waar in braille of met een mal gestemd kan worden. Bijzonder is ook het stembureau in het Nederlands Watermuseum in park Sonsbeek omdat er ook voor de waterschappen wordt gestemd.

Voor jongeren, laaggeletterden en nieuwkomers zijn enkele stemhokjes met toebehoren nagebouwd. Daar krijgen kiezers uitleg over de gang van zaken tijdens het stemmen. De nagebouwde stemhokjes reizen tot 15 maart langs verschillende plekken. Donderdag staat de uitstalling in de werkplaats voor mensen met een beperking De Buitenplaats in de wijk Schuytgraaf. Marcouch: “Ik zie hoe Arnhemmers verlangen naar een beter leven, voor henzelf maar vooral ook voor hun kinderen, collega’s, ouders en buren. De stembus is dan op 15 maart de stap van die dag. De verbeteringen die wij allen in deze zware tijd zo hard nodig hebben, schieten hier hun eerste wortels. Vooruitgang bestaat.”